Meer pensioen met VAPW?

Werknemers kunnen in bepaalde gevallen een VAPW-contract afsluiten om aanvullend voor hun pensioen te sparen. Neem contact op voor meer informatie.

VAPW

Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers

Werknemers kunnen naast het traditionele pensioenplan of een groepsverzekering bij hun werkgever ook zelf een VAPW-contract afsluiten.

Het Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers is een interessante oplossing om aanvullend pensioen op te bouwen.

VAPW werd in het leven geroepen in maart 2019, speciaal voor loontrekkenden die geen of een beperkt collectief pensioenplan hebben bij hun werkgever.

Wie dit jaar nog wil genieten van de fiscale voordelen, sluit beter zo snel mogelijk een contract af.

Wat zijn de voordelen van het VAPW?

Ben je werknemer en wil je op een fiscaal gunstige manier graag nog meer sparen voor je pensioen? Het Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers (VAPW) biedt enkele interessante voordelen:

Je hebt een direct belastingvoordeel van 30%. Van het door jou gekozen spaarbedrag wordt slechts 70% ingehouden op je loon.

Je kunt VAPW combineren met pensioensparen en langetermijnsparen, ongeacht of je werkgever ook een pensioenplan of groepsverzekering voorziet.

Je kiest zelf de gewenste formule (tak 21, tak 23 of een combinatie) op basis van je profiel en je beslist zelf hoeveel je maandelijks spaart.

Neem vrijblijvend contact op en ontdek of VAPW voor jou interessant kan zijn.

Kan ik via VAPW extra pensioen opbouwen?

Er zijn twee categorieën werknemers die recht hebben op VAPW:

  • Werknemers zonder pensioenplan of groepsverzekering bij hun werkgever.
  • Werknemers die al pensioen opbouwen via een pensioenplan of groepsverzekering bij hun werkgever, maar bij wie het totaal van de premies in de groepsverzekering en een eventueel sectorplan lager ligt dan 1600 per jaar of 3% van hun referentieloon.

Je kan zelf opzoeken hoeveel je maximaal kan sparen: via www.mypension.be
(vervolgens doorklikken op “Zelf aanvullend pensioen opbouwen”)
Daar kan je overigens ook zien hoeveel pensioenreserves je al hebt opgebouwd en of je in aanmerking komt voor VAPW.

Hoe werkt het?

Via je verzekeringsmakelaar kan je een VAPW-contract aangaan. Je krijgt dan een attest om aan je werkgever te bezorgen. Die zal op zijn beurt maandelijks het bedrag van je nettoloon afhouden en doorstorten in jouw pensioenspaarcontract.

Ik ben werkgever: wat moet ik doen?

Als een van uw werknemers een VAPW-contract wil afsluiten, moeten ze dit zelf aanvragen bij een verzekeringsmakelaar. Dat is niet jouw taak als werkgever.

De werknemer zal jou een attest bezorgen. Daarna kan je het gewenste maandelijkse bedrag van de werknemer afhouden van het nettoloon en doorstorten naar de verzekeraar of pensioeninstelling die je werknemer heeft gekozen.

Als werkgever heb je verder geen verantwoordelijkheid. Het is bijvoorbeeld niet aan jou om rendement te garanderen, terwijl dat bij een gewone groepsverzekering wel het geval is.

Jobi Invest

Raakstraat 30
3950 Bocholt
Telefoonnummer: +32 496 52 24 53
FSMA: 0473555483
KBO: 0473 555 483