Ken je de digitale kluis Izimi?

digitale kluis

De digitale kluis Izimi is een nieuw initiatief van Fednot, de federatie van de notarissen. Izimi wil het voor burgers en notarissen gemakkelijker maken om documenten te raadplegen.

Je vindt in de kluis de notariële akten sinds 2015. Denk daarbij aan verkoopovereenkomsten of oprichtingsakten. Zowel de notaris als de burger kan gemakkelijk toegang krijgen tot de nodige documenten.

Voeg je eigen documenten toe

Maar het platform is meer dan dat. Je kan er ook zelf belangrijke documenten in bewaren zoals diploma’s, huurcontracten, verzekeringen, beleggingen enz.

Het systeem werkt eenvoudig. Je krijgt een overzichtelijk dashboard waarin je je eigen kluis kan beheren. Daar kan je alle mogelijke documenten in onder brengen die je digitaal beschikbaar wil hebben. 

Izimi heeft al een reeks vooropgestelde categorieën, dat maakt het eenvoudiger om je documenten onder te brengen.

Op die manier kan de kluis uitgroeien tot de centrale gegevensbank van al je belangrijke documenten en kan je er ook bijvoorbeeld je wachtwoorden in opnemen.

Je kan ook contactpersonen toevoegen waarmee je gegevens wil delen. Je bepaalt helemaal zelf wie toegang heeft tot welk document. Ook de notaris krijgt pas toegang tot één of meerdere documenten in de kluis na je uitdrukkelijke toestemming.

Veilig opgeborgen

De kluis is gratis en inloggen kan met Itsme of je eID-kaartlezer. 

Momenteel is de kluis beschikbaar via desktop, binnenkort komt er ook een applicatie voor iOS en Android.

De initiatiefnemers garanderen dat al je belangrijke documenten veilig achter slot en grendel zitten en dat niemand er toegang toe krijgt. De opgeslagen documenten worden aan niemand doorgegeven, niet aan de overheid en ook niet aan ondernemingen. 

Zo kunnen de data die zijn opgeslagen in Izimi nooit leiden tot bijvoorbeeld ongewenste advertenties. De discretie is verzekerd.

Bespaar je nabestaanden flink wat kopzorgen

Met deze kluis kan je je naasten en nabestaanden flink wat kopzorgen besparen. Na een overlijden, hoeven de erfgenamen niet te zoeken naar alle belangrijke paperassen.

Ze hoeven dan niet in kasten te gaan neuzen om uit te zoeken wat de overleden persoon allemaal bezat. Tenzij de titularis van de kluis daar anders over heeft beslist, kan de notaris ervoor zorgen dat de inhoud van de kluis na je overlijden aan de erfgenamen wordt overgemaakt. 

Zo hoeven de erfgenamen niet zelf uit te zoeken wie de energieleverancier of telecomprovider was, wie de eigenaar is van de woning waarin de overledene het laatst verbleef, hoe ze de huurder kunnen bereiken of waar ze belangrijke aankoopbonnen of wachtwoorden kunnen terugvinden. 

Zo wordt het voor de erfgenamen eenvoudiger om aan de fiscus een overzicht te bezorgen van de goederen die de overleden persoon nalaat.

Getest en goed bevonden

Het opladen van je eigen documenten is beperkt tot 200Mb. Dat lijkt op het eerste zicht nogal beperkt. Genoeg voor de meest belangrijke documenten, maar zeker niet voldoende om je hele archief in Izimi te zetten. In de toekomst zou het wel mogelijk worden om extra opslagruimte te kopen.

Ik heb Izimi kort even uitgetest en het systeem lijkt best goed in elkaar te zitten. Alles werkt vlot en ziet er modern uit.

Interesse?

Je kan je hier aanmelden en registreren. 

Je bent nadien zeker niet verplicht om de digitale kluis te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *